Sekrepatu Dyari & Sekrepatu Kontren

1997 -2006

Het project Sekrepatu Dyari is het eerste project van de woningstichting Sekrepatu en de stichting Brasa. Het projekt is gelegen op een ongeveer 1 hectare groot binnenerf, grenzend aan het historische stadscentrum van Paramaribo.


Stichting Brasa is ontstaan uit een initiatief van de architect Lucien Lafour. Tijdens zijn werk aan projecten in Suriname zag hij de grote behoefte aan een goede huisvesting.

Het project Sekrepatu Dyari bestaat uit 16 prefab- woningen, een crèche en een beheerderswoning annex kantoor voor de stichting Sekrepatu. De woningen zijn ontworpen als een driekamer (type Leha) en een vierkamer (type Beatrice) versie.

Sekrepatu Dyari is in veel opzichten een voorbeeldproject. Met dit plan is aangetoond hoe aantrekkelijk het wonen in het stadscentrum kan zijn. Binnen de stadsgrenzen van Paramaribo zijn namelijk veel van dit soort terreinen waarop woningen kunnen worden gebouwd. De huidige nieuwbouw komt voornamelijk aan de rand van de stad, met weinig verbindingen naar het centrum.

In navolging van het eerste project is Sekrepatu Kontren gerealiseerd, een stedenbouwkundig plan ontworpen voor 127 woningen met verschillende type woningen. Naast de losstaande 1 laagse woningen zijn ook geschakelde woningen en 2 laagse woningen ontworpen.

De woningen zijn uitgevoerd middels een prefab houtconstructie welke aan de buitenzijde is bekleed met een termietenbestendige vezelcement-plaat. De woningen zijn op de heersende wind georïenteerd en rondom voorzien van hoog geplaatste glazen shutters om de dwarsventilatie te bevorderen.


Bouwperiode
1997 -2006
Opdrachtgever
Stichting Brasa en Stichting Sekrepatu
Architect
Lucien Lafour
Projectleider
Lucien Lafour

Downloads

Projectdocumentatie