Olympisch Kwartier

2002 - 2008

Het Olympisch Kwartier in stadsdeel Oud Zuid bestaat uit zes woonblokken met 900 woningen, welke is voortgekomen uit een eerder door Lafour en Wijk gewonnen prijsvraag in 1992.

Supervisie alsmede het stedenbouwkundig plan lag bij Lafour & Liem net als de inrichting openbare ruimte en de uitgangspunten voor materiaalkeuze. Uitgangspunt bij het ontwerp was de aansluiting op Plan Zuid van Berlage, zowel qua architectuur als op stedenbouwkundig gebied.


De hoge en brede poorten, zorgen dat de binnentuinen vanaf de straatkant zichtbaar zijn. Daarbij is rekening gehouden met open zichtlijnen in tegenstelling tot de gebruikelijke gesloten bouwblokken. Parkeren is opgelost merendeels onder de grond binnen de bouwblokken en zijn voorzien van lichtstroken die zowel licht naar de garage als naar de tuin geven. De binnentuinen rusten met haar ruime gronddekking op het parkeerdek.

Stedenbouwkundig is het plan zodanig opgezet dat er een verbinding ontstaat tussen nieuwbouw en de bestaande gebouwen. De Marathontoren – een belangrijk element –  staat daarom in het midden van de straat als herkenningspunt. Een belangrijk onderdeel van het project is de gebogen straat in het midden van het plan.


Algemeen
420 woningen in 5 blokken
Oppervlakte
4500 m2 BVO
Bouwperiode
2002 - 2008
Bouwlagen
7
Opdrachtgever
BPF-invest
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen en Bot Bouw
Architect
Lucien Lafour en Rikkert Wijk
Projectleider
Inez Liem en Arjen Alberts