De Houtmankade

2004 - 2007

Een onderzoek naar de verkavelingmogelijkheden van het plangebied van ca 3700m2, met behoud van zichtlijnen vanuit de woningen zowel naar het plantsoen als naar het water, heeft geleid tot een stedenbouwkundig plan met tot een verdeling in twee gescheiden bouwblokken die tevens als markering dienen van de straat.De blokken hebben een schuin toelopende vorm waardoor de tussenruimtes zich openen naar het plantsoen aan de zuidzijde en zich gedeeltelijk sluiten aan de noordzijde. De opening aan de noordzijde is gekozen op dezelfde plaats als de opening aan de overzijde van het water, waar het woningbouwproject van architect Theo Bosch gelegen is. Daarmee is verbinding gecreerdgecreëerd tussen de verschillende gebouwen.

Zowel de beide blokken als de kade zijn gebouwd op een parkeerkelder. De kelder loopt door onder de tuin tussen beide blokken en onder de kade aan de van Noordtgracht.

De  woonblokken hebben een gesloten karakter aan de straatzijde en een open en transparant karakter aan de parkzijde.

De woningen in het 6-laagse blok aan de Houtmankade hebben hun entree aan een korte galerij en de woonkamers met buitenruimtes zijn gelegen aan de westzijde met zicht op het park. De gevels van de verdiepingen zijn uitgevoerd in baksteen met ramen en loggia’s. De gevels aan de zijde van het Westzaanplantsoen hebben een open en transparant karakter, met daarin opgenomen de buitenruimtes in de vorm van dakterrassen, balkons en loggia’s. Deze buitenruimtes zijn zoveel mogelijk georienteerd op de zon en het park.

.


Algemeen
52 appartementen met parkeergarage en bedrijfsruimten
Bouwperiode
2004 - 2007
Opdrachtgever
Ymere
Aannemer
Koopmans
Architect
Lucien Lafour en Rikkert Wijk
Projectleider
Mattijs Baarma