De Wand Silo en Pakhuis Weijers

1998 - 2005

De  Wand Silo uit 1899 moest geschikt worden voor gebruik als Provinciaal en Gemeentelijk Depot. Het belangrijkste doel: het kunnen huisvesten van anderhalve kilometer aan stellingen voor archeologische vondsten.


Tussen de houten vloer boven de trechters en de houten zoldervloer zijn vijf verdiepingen aangebracht door middel van het plaatsen van roostervloeren. De roosters zorgen voor goede en evenwichtige ventilatie van het volledige archief en creëert zicht in de volledige hoogte. Het gesloten karakter en de zware metselwerk constructie van het gebouw past goed bij de functie van het archeologisch depot. De bescheiden daglichttoetreding en de trage temperatuurwisselingen zijn gunstig voor de meeste opgeslagen archeologische vondsten.

Om een oplossing te bieden voor de opslag van temperatuurgevoelige materialen, hebben we een speciaal geklimatiseerde ruimte gerealiseerd in de vier meter hoge vernieuwde kapconstructie.

Naast de huisvesting van het archief in de silo, verzorgden wij ook de renovatie van het naastgelegen pakhuis uit 1907, waarin we kantoorruimtes realiseerden voor onder andere de gemeentelijke archeologische dienst.


Algemeen
Depot voor archeologische vondsten met kantoren
Bouwperiode
1998 - 2005
Opdrachtgever
N.V. Bergkwartier, Maatschappij tot stadsherstel
Aannemer
Koopmans
Architect
Lucien Lafour , Rikkert Wijk, Mattijs Baarsma i.s.m. Johans Kreek
Projectleider
Rikkert Wijk