Blok 13B

2000 - 2004

Langs de straten aan de zuidoost- en zuidwestzijde van blok 13b ligt een hoekgebouw met maisonnettes en appartementen (sociale huur) bestaande uit vier en vijf bouwlagen. De vier blokken langs het water bestaan uit eengezinswoningen (koop) en een binnenterrein met acht vrijstaande hout-skelet-woningen (koop), gebouwd bovenop een ondergrondse parkeergarage.


De open ruimtes tussen de woningen gesitueerd aan de waterzijde hebben openbare kades aan het water van de gracht.

Het blok heeft een gesloten karakter, met aan de straat- en grachtzijde eenzelfde architectuur en materiaalgebruik. Tussen de blokken zijn smalle openingen die toegang geven tot het binnengebied en uitzicht geven naar de gracht.

Het hoekblok bestaat uit 30 maisonnettes, 6 appartementen en een bedrijfsruimte. Hiervan worden de appartementen en de maisonnettes op de tweede en derde verdieping ontsloten met een lift, een trappenhuis en twee galerijen met vluchttrappen op de tweede verdieping.

De 15 maisonnettes en de bedrijfsruimte op de begane grond hebben een voordeur direct aan de straat. De straten lopen op naar de bruggen, waardoor vloeren van de begane grond-woningen op verschillende niveaus liggen.

Onder het hoekblok en onder een deel van het binnenterrein ligt een parkeergarage voor ca. 60 auto’s. Op het dak van deze garage zijn de 8 losstaande houten woningen gelegen welke toegankelijk zijn via een voetgangersgebied. De keuze voor deze architectuur is geïnspireerd op de houten woningen van Marken gelegen aan de overkant van het water.

De privé buitenruimtes van deze woningen zijn omheind door tuinmuren en hagen. Via de open ruimte tussen de blokken aan de waterkant is er vanuit deze woningen uitzicht op de gracht.

De langs het water gelegen eengezinswoningen hebben drie bouwlagen, met een woon-eetkamer op de begane grond, slaapkamers op de eerste verdieping en een vrij in te richten ruimte met dakterras op de tweede verdieping.


Algemeen
36 Appartementen, 8 houtskelet- & 21 eengezinswoningen
Bouwperiode
2000 - 2004
Opdrachtgever
Y-Delta consortium
Architect
Lucien Lafour en Rikkert Wijk
Projectleider
Inez Liem

Downloads

Projectdocumentatie