Appartementen Merpatistraat in Vught

2014-2019

Achter het verzorgingstehuis Theresia is door Wijnen Architectuur in samenwerking met Lafour Architecten een plan gemaakt voor 36 appartementen in 2 compacte gebouwen. De uitdaging zat er met name in om de appartementen zo te oriënteren dat ze, alhoewel beide blokken 90 graden gedraaid staan ten opzichte van elkaar, het uitzicht en de oriëntatie op de zon voor alle appartementen goed is. De forse bomenstructuren aan de noord- en westzijde van het perceel speelden daarbij ook een nadrukkelijke rol.

 


De balkons zijn voorzien van weg te vouwen glazen panelen zodat de buitenruimte op veel meer momenten van het jaar te gebruiken is. Bij de entrees van de gebouwen is een gemeenschappelijke ruimte gemaakt die ontmoeten stimuleert. Dit geeft de entree meer allure en zorgt ervoor dat het daglicht tot in de kern van de gebouwen komt.

Het project kent geen gasaansluitingen. Alle woningen worden voorzien van warmtepompen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. PV-panelen op de daken zorgen voor de benodigde elektriciteit. Daarnaast is het bijzonder dat de opbrengst van de zonnepanelen ingezet wordt om niet alleen de algemene ruimten van de nodige energie te voorzien maar dat ook de warmtepompen van de appartementen met deze energie worden gevoed. Dit gebeurt door middel van twee hoofdmeters en tussenbemetering per appartement. Hierdoor wordt de opbrengst van de zonnepanelen veel beter over de gebruikers verdeeld.

Voor het gevelmetselwerk is gekozen voor een blonde strengperssteen in een wat langer formaat. Door het metselwerk stootvoegloos en verdiept gevoegd uit te voeren, wordt de horizontale belijning versterkt. Op de blinde gevel waarachter de bergingen zijn gehuisvest is een boommotief in het metselwerk uitgewerkt die refereert naar de forse bomen in de naaste omgeving.

Het bouwteam bestaat naast de opdrachtgever en de architecten uit Dath Bouwkosten en Bouwadvies uit Veldhoven, Bouwtechnisch Adviesburo Ad Wouters, Mierlo en Houta Bouw uit Geldrop. Lichtontwerp is gerealiseerd door Peter van Kempen, ‘s Hertogenbosch


Algemeen
Nieuwbouw 36 appartementen aan de Merpatistraat in Vught
Bouwperiode
2014-2019
Bouwlagen
4
Opdrachtgever
Stichting Mariënstede, Vught
Aannemer
Houtabouw
Architect
Wijnen architectuur en Lafour Architecten